» Odsis

Odsis dima i prašine kod zavarivanja i termičkog rezanja metala

Odsis na izvoru nastajanja dima i prašine najučinkovitije je rješenje odsisa

Međunarodne zdravstvene organizacije prepoznaju važnost sprečavanja zdravstvenih rizika povezanih s dimom i prašinom koji nastaju tijekom elektrolučnog zavarivanja i termičkog rezanja. U mnogim zemljama strogo se primjenjuju propisi i standardi za osobnu izloženost, kao što su OSHA, PEL ili ACGIH TLV, kako bi se smanjila izloženost radnika opasnim metalnim česticama koje mogu biti prisutne u dimu koji nastaje prilikom zavarivanja i rezanja metala. Ventilacija je primarni korak rješenja za ublažavanje izloženosti radnika ovim štetnim utjecajima.

Budući da je zavarivanje toplinski postupak, čestice se suspendiraju u ambijentalnom zračnom prostoru. Kad se dimni sloj ohladi, čestice se talože u radnom prostoru, nakupljaju na radnim stanicama i mogu se infiltrirati u strojeve i elektroniku uzrokujući štetu i stvarajući potrebu za dodatnim održavanjem, što može izazvati dodatne troškove.

Stoga je iznimno važno odsis dima i štetnih čestica vršiti na samom izvoru nastajanja.

Nederman nudi cjeloviti portfelj prijenosnih, stacionarnih, centralnih i prilagođenih inženjerskih rješenja za kontrolu i ublažavanje štetnog utjecaja dima i prašine u proizvodnom okruženju iz uobičajenih procesa zavarivanja, uključujući MIG, TIG, GMAW, FCAW ili SMAW. S preko 60 godina industrijskog iskustva možemo pružiti pregled aplikacija, preporuke i implementaciju rješenja, dizajn sustava, inženjering i instalaciju, podršku proizvodima i sustavima, puštanje u rad, programe dijagnostike i servisnog održavanja, pomoć u ispunjavanju propisa i standarda za čisti zrak te energetsku učinkovitost rješenja.

Mobilne i kompaktne odsisne jedinice idealno su rješenje za radioničke prostore gdje zavarivačka mjesta nisu fiksna i gdje je potrebna mobilnost odsisnog ustava

Odsis dima i štetnih čestica direktno na zavarivačkom gorioniku izvrsno je rješenje jer uklanja dim i čestice iz prostora odmah pri nastajanju – na smaom izvoru

Iznimna fleksibilnost i prilagodljivost uvjetima rada, prostoru i mogućnost spajanja kako na velike centralne sustave tako i na mobilne jedinice čini odsine ruke izvrsnim rješenje za odsis dima i štetnih čestica kod svih vrsta zavarivanja

Odsisni stolovi sa integriranim sustavom ekstrakcije dima, prašine i ostalih čestica koje nastaju pri zavarivanju, brušenju i poliranju

Odsisna dizna instalirana direktno na zavarivačkom sustavu osigurava kvalitetan odsis i zaštitu osjetljive elektroničke opreme i operatera.

Sustavi odsisa velikog kapaciteta namijenjeni za odsis dima i prašine nastalog pri rezanju metala plazmom, plinom i/ili laserom te centralni sustavi odsisa i kontrole kvalitete zraka za kompletne radioničke prostore.

Južni prolaz d.o.o. nudi kompletna rješenja koja uključuju snimanje stanja, načina rada u prostoru, adekvatno projektno rješenje te kompletnu izvedbu uključujući instalaciju sve potrebne opreme te obuku operatera i servis opreme.